Pogoji
poslovanja

Pogoji
poslovanja

Splošni pogoji poslovanja

1. Splošni pogoji

Splošni pogoji spletne trgovine Medusa so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Spletno trgovino Medusa upravlja podjetje:

MEDUSA d.o.o.

Štihova 20

1000 LJUBLJANA

Davčna številka: 34163573

Matična številka: 8474435000

Številka IBAN: SI56 6100 0002 5046 426 odprt pri Delavska hranilnica d.d.

Osnovni kapital: 7.500,00 EUR

Podjetje je registrirano pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, številka vložka srg 2019/29430

Telefonska številka: 031 455 100

E-pošta: info@pureeu.com 

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine Pure Innovation, pravice in obveznosti uporabnika in spletne trgovine ter urejajo poslovni odnos med podjetjem Medusa in kupcem.

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Poslovanje spletne trgovine poteka v skladu z veljavno zakonodajo. Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

2. Vrste uporabnikov

Ob enkratnem vpisu v spletno trgovino Pure Innovation postane obiskovalec gost Meduse ”prek elektronske pošte”, član Pure Innovation pa postane s potrjeno registracijo v spletno trgovino. Oba, član in gost Pure Innovaton, pridobita pravico do samega nakupa v spletni trgovini Pure Innovation. Ob sami registraciji v našo spletno trgovino kot član Pure Innovation pridobite uporabniško ime, ki je enako naslovu vaše elektronske pošte in geslu.

Z enkratnim vpisom v spletno trgovino Pure Innovation prek elektronske pošte postane obiskovalec gost Pure Innovation, s potrjeno registracijo v spletno trgovino pa postane član Pure Innovation. Tako gost kot član Pure Innovation (v nadaljevanju uporabnik) pridobita pravico do nakupa v spletni trgovini Pure Innovation. 

Ob registraciji v spletno trgovino pridobi obiskovalec kot član Pure Innovation uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo. Geslo in uporabniško ime Pure Innovation nedvoumno povezujeta in določata z vnesenimi podatki. Samo registracijo lahko opravite tudi med samim postopkom nakupa.

V primeru, da želi uporabnik svoj naslov elektronske pošte kasneje kadar koli zamenjati z drugim, mora poslati zahtevek za to na info@medusa-gorgon.com. Spremembo elektronskega naslova bomo izvedli isti ali najkasneje naslednji delovni dan. O vseh spremembah bo uporabnik obveščen prek elektronske pošte.

3. Informacije pred sklenitvijo prodajne pogodbe

Sestavni del kupoprodajne pogodbe so:

 • podatki o spletni trgovini Medusa d.o.o.,
 • kontaktni podatki (tel. št., e-pošta, podjetje in sedež podjetja), na katere lahko kupec naslovi svojo pritožbo,
 • naslov podjetja, v imenu katerega deluje in na katero lahko kupec naslovi pritožbo,
 • bistvene lastnosti izdelkov ali storitev, ki vključujejo garancije, morebitne storitve po prodaji in rok, do kdaj velja ta podatek,
 • pogoji dostave blaga (rok dobave, način dobave, kraj dobave),
 • pogoji plačila,
 • končna cena blaga ali storitev, vključno z davki, ali način izračuna cene, če je zaradi narave blaga ali storitve ni mogoče izračunati vnaprej, ter stroški prevoza in drugih storitev,
 • informacija, da lahko nastanejo dodatni stroški dostave, prevoza, dostave in pošiljanja ali opozorilo, da taki stroški lahko nastanejo, če jih ni mogoče vnaprej izračunati,
 • pogoji plačila in dostave blaga ali izvedbe storitev ter rok dostave blaga ali izvedbe storitev, kadar je to potrebno,
 • pogoji za odstop od pogodbe in veljavnosti ponudbe. Če kupec v skladu s 43. členom Zakona o varstvu potrošnikov nima pravice do odstopa od pogodbe, ga o tem posebej obvestimo,
 • za stvarne napake seznanitev z odgovornostjo podjetja,
 • pogoji in možnost poprodajnih storitev in prostovoljne garancije, kadar je to potrebno,
 • pritožbeni postopek,
 • izvensodno reševanje sporov,
 • podatki o vpisu v register,
 • obveznosti plačila DDV in s tem povezani predpisani podatki.

Ko se potrošnik strinja s splošnimi pogoji prodaje in mu prodajalec po naročilu pošlje potrditev prejema naročila, je pogodba formalno sklenjena. Obveznost iz prodajne pogodbe do kupca mora prodajalec izpolniti v 30 dneh od sklenitve pogodbe ali prej, če je tako določeno.

Postopek nakupa za pravne osebe je enak kot postopek za fizične osebe. Kupec v opombi navede podatke o podjetju in podatek o obveznosti za obračun DDV.

4. Dostopnost informacij

Podjetje Medusa se zavezuje, da bo kupcu zagotovilo naslednje informacije, še preden se zaveže s pogodbo ali ponudbo:

 • podatke o podjetju Medusa (ime in sedež podjetja, matična številka, davčna številka, TRR, osnovni kapital),
 • podatke, ki uporabniku omogočajo učinkovito in hitro komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • bistvene lastnosti proizvodov, ki vključujejo garancije in poprodajne storitve ter rok veljavnosti tega podatka,
 • rok dostopnosti proizvodov (na spletnem mestu objavljen proizvod ali storitev, ki je v ponudbi, naj bi bil dostopen v razumljivem roku, najkasneje v 30 dneh),
 • dostavni pogoji proizvodov (kraj, rok in način dostave),
 • jasno in nedvoumno določene cene, iz katerih je razvidno in prikazano, ali vsebujejo stroške prevoza, DDV in druge dajatve in rok veljavnosti podatka,
 • način plačila in dostave ali izpolnitve ter rok veljavnosti tega podatka,
 • veljavnost ponudbe (časovno določeno),
 • rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoji za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),
 • pojasnilo postopka s pritožbo, ki vključuje podatke o kontaktni osebi.

5. Kompleti

Komplet je sestavljen iz enega do šestih artiklov. Ob nakupu proizvoda ali storitve preko spletne trgovine Pure Innovation vam sistem ponudi še druge proizvode in storitve (s tem prihranite pri ceni). Za dodaten proizvod ali storitev znotraj kompleta veljajo posebni prihranki. Že pred oddajo spletnega naročila bodo vidni v košarici.

Kaj moram še vedeti o kompletih?

Prihranki se razlikujejo znotraj različnih kompletov.

6. Naročilo

Kupoprodajna pogodba v spletni trgovini Pure Innovation je sklenjena v trenutku, ko kupec od Pure Innovation prejme prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila (z naslovom: vaše naročilo je bilo sprejeto). Vse cene in drugi pogoji od tega trenutka dalje veljajo tako za Meduso kot za kupca. Za kupca velja oseba s podatki, ki so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče.

Kupoprodajna pogodba je v elektronski obliki shranjena na strežniku Meduse (to je prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila).

7. Postopek obveščanja o nakupu

a. Medusa naročilo

Ko kupec odda naročilo, po elektronski pošti prejme obvestilo, da je naročilo sprejeto. Na spletni strani podjetja Medusa so članom Pure Innovation vedno dostopni izčrpni podatki o vsebini in statusu naročila. Podjetje Medusa prejeto naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih proizvodov ali storitev ter ga potrdi oz. z razlogom zavrne. Podjetje Medusa lahko pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko zaradi zagotavljanja točnosti dobave ali preverjanja podatkov. Za proizvode, ki jih Medusa nima na zalogi, je podjetje izključno vezano pri dobavi artiklov na dobavo s strani dobavitelja in na rok, v katerem dobavitelj lahko dostavi proizvode do podjetja Medusa.

Medusa kupca preko e-pošte sproti obvešča s podatki v zvezi z dobavo proizvodov. Če kupec ne želi čakati zaradi zelo dolgega dobavnega roka, lahko to sporoči Medusi. Medusa bo proizvod odstranila iz naročila, kupcu pa vrnila morebitna že vplačana sredstva. Vse ostale proizvode ali storitve v naročilu pa bo dobavila ali stornirala celotno naročilo po izbiri kupca. Če do izteka dveh tednov od dneva oddaje naročila dobavitelj Medusi ne potrdi datuma dobave proizvodov, lahko Medusa zavrne naročilo kupca, in sicer iz razloga, ker proizvod ni na razpolago. Naročilo kupca preneha veljati z dnem zavrnitve.

Medusa ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave proizvodov, ki jih Medusa nima na zalogi, razen če bi jo podjetje Medusa ali oseba, za katero je podjetje odgovorno, povzročilo namenoma ali iz malomarnosti. Uporabnike seznanjamo preko potrditve pogojev poslovanja, da izvajalec storitev ne mora zagotavljati delovanja storitve v primeru izpada omrežja pogodbenih partnerjev, izpada električne energije ali drugih tehničnih motenj, ki bi lahko začasno motile delovanje storitve ter ne odgovarja za primere višje sile.

b. Naročilo je odpremljeno/Naročilo je pripravljeno za prevzem

V dogovorjenem roku Pure Innovation proizvod pripravi, odpošlje in o tem po e-pošti obvesti kupca. Kupca pouči o politiki odstopa od pogodbe in o tem, kam se lahko obrne v primeru pritožbe ali zamude pri dostavi. Kupce prosimo, da na SMS-sporočila ne odgovarjajo, ampak se na nas obrnejo preko elektronske pošte info@pureeu.com in tel. št. 031 455 100).

Če se kupec pravočasno odloči za preklic naročila, mora prodajalca nemudoma obvestiti na telefonsko številko splošne pomoči 031 455 100 ali po elektronski pošti na naslov info@pureeu.com. V primeru, da je naročilo že odpremljeno, pa pošiljko zavrne dostavni službi.

8. Načini plačila

Medusa omogoča kupcem naslednje načine plačila:

 • plačilo po povzetju (plačilo ob dostavi, dostavni službi), 
 • plačilo po ponudbi/predračunu** po UPN (bančno nakazilo),
 • s plačilno oziroma kreditno kartico (MasterCard®, Visa, Visa Electron, BA Maestro),*
 • PayPal (kreditne kartice).

*Pri posameznih naročilih si pridržujemo pravico zahtevati plačilo z nakazilom na račun Meduse po ponudbi/predračunu, pri čemer še vedno velja cena.

**Po prejemu plačila po ponudbi/predračunu je naročilo posredovano v proces obdelave.

Pri plačilu s kreditno kartico preko spleta nas v primeru preklica naročila ali spremembe načina plačila s strani uporabnika obvestite na info@pureeu.com za vračila kupnine.

9. Plačilne in kreditne kartice

V primeru plačila s plačilnimi ali kreditnimi karticami veljajo še naslednji pogoji:

 • plačnik mora biti ista oseba ali organizacija, kot je lastnik plačilne ali kreditne kartice (podatki v računu uporabnika),
 • po potrditvi prejema naročila ni možna sprememba končnega zneska oz. vsebine naročila, razen izjemoma z odobritvijo Meduse.

10. Vrednostni/Darilni kupon Medusa

Pure Innovation proti plačilu izda v elektronski obliki darilni kupon. Kupec po elektronski pošti prejme kodo darilnega kupona. Vsak darilni kupon je označen z unikatno serijsko številko (kodo) in je izkazani papir. Podjetje Medusa ga mora sprejeti za nakup prek njihove spletne trgovine kot plačilno sredstvo. Darilni kupon se lahko pridobi v spletni trgovini Meduse. Za pridobitev le-tega veljajo enaka določila poslovanja kot za nakup drugih proizvodov ali storitev, razen načina plačila. 

Če želite naročiti večje število darilnih kuponov, lahko svoje povpraševanje pošljite na info@pureeu.com. Plačilo je v tem primeru možno po predračunu. Darilni kupon je veljaven 3 mesece od izdaje, razen v primeru, ko je to drugače označeno na kuponu.

Menjava darilnega kupona za gotovino ni možna. Kupon je unovčljiv le v celotnem znesku. Če je vrednost nakupa na spletni trgovini Meduse višja od vrednosti darilnega kupona, mora imetnik darilnega kupona razliko doplačati. Vrednost nakupa mora biti enaka ali višja od vrednosti darilnega kupona.

Uporaba darilnega kupona:

 • Izberite proizvod ali storitev, ki jo želite kupiti in jo dajte v košarico. Nadaljujte in končajte naročilo. Izberite način plačila, dostave in navedite naslov za dostavo.
 • V polje ”Koda kupona” vpišite kodo darilnega kupona. Potrdite tako, da izberete gumb ”Unovči kupon”. Če želite hkrati unovčiti več kuponov, ločite posamezne kode (z vejico ali presledkom).
 • Ko boste vpisali kode, se bo vrednost darilnih kuponov samodejno odštela od cene vašega naročila, ostal pa bo znesek, ki ga morate še poravnati.
 • Nato samo še oddate spletno naročilo.

Omogočamo vam sočasno uporabo več darilnih kuponov v okviru enega spletnega naročila. Vse našteto pri oddaji spletnega naročila vpišete tako, da z vejico ali presledkom ločite posamezne kode. V primeru, da je naročilo ali pa del naročila preklican in zaradi tega darilni kuponi niso unovčeni, jih bomo nadomestili z novimi kuponi, že vplačani denar pa vam bomo vrnili na vašo kreditno kartico ali transakcijski račun. Sporočiti nam morate le kode unovčenih darilnih kuponov in številko svojega TRR.

Več o darilnih kuponih si poglejte tu.

11. Izdaja računa

Pure Innovation po dostavi naročenih proizvodov pošlje kupcu tudi račun, in sicer na e-naslov kupca v PDF-formatu. Na računu je podano obvestilo o pravici do odstopa od pogodbe, razčlenjena pa je tudi cena in vsi stroški, ki so nastali z nakupom. Pred oddajo naročila je kupec dolžan preveriti pravilnost podatkov. Ugovorov, ki so podani kasneje glede pravilnosti izdanih računov, ne upoštevamo.

/var/folders/3w/83n2nk7s5nvcxb5vfy953s480000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/550

12. Cene

Vse cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače. Cene nimajo vnaprej določene veljavnosti in veljajo v trenutku oddaje naročila. Čeprav se podatki redno posodabljajo, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V primeru, da se cena proizvoda ali storitve spremeni med obdelavo naročila, bo Medusa kupcu omogočila odstop od pogodbe oz. nakupa. Popusti, promocijski kuponi ipd. se praviloma ne seštevajo. Plačila darilnih kuponov in plačila po predračunih se ne obrestujejo. Za gotovino ni možno menjati darilnih kuponov.

13. Nakup za pravne osebe

Postopek nakupa za pravne osebe je popolnoma enak kot za fizične osebe, le da v prvem koraku izberete možnost račun na podjetje in potrdite strinjanje s pogoji poslovanja. Če ste na naši spletni trgovini že nakupovali preko podjetja, ga le izberete iz svojega arhiva. 

Pred izdajo računa na ime podjetja morate sprejeti pogoje poslovanja, ki veljajo za podjetja.

Samostojnim podjetnikom, podjetjem in drugim pravnim osebam je omogočeno vračilo dobavljenih proizvodov v okviru garancijskih pogojev. (Glavna razlika v možnostih odstopa od pogodbe.) Naštete pravne osebe nimajo možnosti odstopa od pogodbe v 14 dneh od prevzema proizvoda brez razloga, kot to velja za fizične osebe. Vračilo kupnine za pravne osebe ni možno. Za nakupe pravnih oseb prav tako veljajo Splošni pogoji poslovanja Meduse, več o možnostih vračil v okviru garancijskih pogojev si lahko preberete v nadaljevanju strani.

Spletna trgovina Pure Innovation pravnim osebam omogoča naslednje načine plačila:

 • z nakazilom na račun upravitelja Medusa po ponudbi/predračunu,
 • s plačilno oziroma kreditno kartico (MasterCard®, Visa, Visa Electron, BA Maestro),
 • odloženo plačilo (velja za organizacije javne in lokalne uprave ter podjetja, ki dosegajo ustrezno boniteto).

*Pri posameznih naročilih si pridržujemo pravico zahtevati plačilo z nakazilom na račun Meduse po ponudbi/predračunu, pri čemer še vedno velja cena.

15. Dostava (glej stroški dostave)

Naši pogodbeni partnerji za dostavo pošiljk na območju Slovenije so Pošta Slovenije, DPD in GLS, vendar si Medusa pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem naročilo lahko izpolnila bolj učinkovito. Več o dostavi najdete tu. Uporabnike seznanjamo in sprejemajo, da izvajalec storitev ne mora zagotavljati delovanja storitve v primeru izpada omrežja pogodbenih partnerjev, izpada električne energije ali drugih tehničnih motenj, ki bi lahko začasno motile delovanje storitve ter ne odgovarja za primere višje sile.

16. Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

Kupec ima pravico, da v 14 dneh od prevzema proizvodov prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema proizvodov. Odstop od pogodbe sporoči na e-naslov prodajalca: info@pureeu.com. Obrazec za odstop od pogodbe je uporabniku na voljo tu.

V primeru odstopa od pogodbe kupec prejete proizvode vrne po pošti na naslov podjetja: Medusa d.o.o., Štihova ulica 20, 1000 Ljubljana.

Vrnitev prejetih proizvodov podjetju v 14-dnevnem roku za odstop od pogodbe se šteje kot sporočilo o odstopu od pogodbe.

Kupec mora proizvod vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen v primeru, če je proizvod pokvarjen, izgubljen, uničen ali pa se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik (obvezna priloga: zapisnik dostavne službe). Do odstopa od pogodbe kupec proizvodov ne sme neovirano uporabljati. Opraviti sme le ogled in preizkus proizvodov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je le-to posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev lastnosti, delovanja in narave proizvoda.

Strošek vračila proizvodov z odstopom od pogodbe bremeni kupca. Obračunan je po ceniku dostavne službe. Višina stroška pa je odvisna od tega, ali gre za pošiljko, paket ali tovor. Proizvod je treba vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe.

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je proizvod, ki je bil izdelan po natančnih navodilih kupca, in je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, proizvod, ki zaradi svoje narave ni primeren za vračilo, je hitro pokvarljiv ali pa proizvod, ki mu je že potekel rok uporabe. Če je potrošnik odprl varnostni pečat, možnosti odstopa od pogodbe ni.

Odstop od pogodbe ni mogoč za naslednje proizvode ali storitve: 

 • za blago ali storitve, katerih cena je odvisna od nihanj na trgih, na katera podjetje nima vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe;
 • za proizvod, ki je izdelan po natančnih navodilih kupca in prilagojen njegovim osebnim potrebam;
 • za proizvod, ki zaradi svoje narave ni primeren za vračilo, je hitro pokvarljiv ali pa mu hitro preteče rok uporabe;
 • za opravljano storitev, če podjetje pogodbo v celoti izpolni ter se je opravljanje storitve začelo na podlagi potrošnikovega izrecnega predhodnega soglasja in s privolitvijo, da izgubi pravico do odstopa od pogodbe, ko jo podjetje v celoti izpolni;
 • če je kupec po dostavi odprl varnostni pečat (zapečateni proizvodi);
 • zapečatenega blaga, ki ni primerno za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov, če je kupec po dostavi odprl pečat (na primer: nakup hrane za male živali, zdravil, semen …), če je embalaža odprta ali poškodovana;
 • proizvod, ki je zaradi svoje narave neločljivo pomešan z drugimi predmeti.

Kupcu se vrne vplačani znesek, vključno s stroški dostave takoj oz. najkasneje v roku 14 dni po prejemu obvestila o odstopu od pogodbe.

Vplačani znesek Medusa vrne kupcu z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil kupec, razen v primeru, če je kupec izrecno zahteval uporabo drugačnega plačilnega sredstva in če zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.

Če je kupec uporabil darilni kupon, se pri odstopu od pogodbe upošteva kot plačilno sredstvo in vrne uporabniku kot darilni kupon, vplačani znesek pa se vrne uporabniku.

Potrošniku lahko ponudimo odkup proizvoda z ustrezno odškodnino, ki jo ob vračilu določimo z zapisnikom (ko proizvodi niso vrnjeni v skladu ZVPot). Odkup proizvoda z znižano vrednostjo se upošteva, ko kupec to potrdi po elektronski pošti. Odkupnino kupec lahko uporabi izključno ob naročilu drugega proizvoda enake ali višje vrednosti. 

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo).

Še več informacij si oglejte na strani Politika odstopa od pogodbe.

Odstop od pogodbe za proizvode iz kompleta

Za odstop od pogodbe za proizvode, ki tvorijo komplet, lahko kupec zahteva zamenjavo za enak komplet ali pa vračilo kupnine. V primeru stvarne napake ali poškodbe proizvoda lahko kupec zamenja proizvod iz kompleta, ne more pa zahtevati vračila kupnine zanj. V primeru uveljavljanja garancije artikla iz kompleta velja garancijski rok proizvajalca.

17. Stvarna napaka

Če kupec o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila stvarna napaka odkrita, lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake. Kupec mora v obvestilu o napaki natančno opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

Prodajalec za stvarne napake na proizvodih, ki se pokažejo, ko mineta dve leti, odkar je bil proizvod izročen, ne odgovarja. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

Kupec, ki je prodajalca pravilno obvestil o napaki, ima pravico od Meduse zahtevati, da:

 • odpravi napako na proizvodu ali vrne del vplačanega zneska v sorazmernem deležu z napako ali
 • proizvod z napako zamenja z novim brezhibnim ali
 • vrne vplačani znesek.

Napaka je stvarna, kadar:

 • proizvod nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet,
 • proizvod nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana,
 • proizvod nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
 • je prodajalec izročil proizvod, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost proizvoda se primerja z drugim brezhibnim proizvodom enake vrste, navedbami na samem proizvodu in hkrati tudi z izjavami proizvajalca.

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te obvestiti v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled artikla. Obrazec za prijavo stvarne napake je tu.

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

18. Navodila za vračilo izdelkov

 • Obrazec za odstop od pogodbe in kopijo računa je treba obvezno priložiti ob vračilu proizvoda.
 • Proizvode je treba ustrezno pripraviti za transport.
 • Stroške poštnine ali prevoznika krije kupec, razen v primeru, če sta se kupec in prodajalec drugače dogovorila. Pošiljk, ki bodo poslane z odkupnino, ne bomo sprejeli.

Če kupec ob prevzemu pošiljke ugotovi, da je pošiljka oz. proizvod poškodovan ali pa kaže znake odprtja, lahko tako pošiljko dostavljavcu takoj zavrne. Če poškodbo odkrije pri odpiranju, pa obvesti prodajalca na e-naslov info@pureeu.com ali tel. št. 031 455 100. Ob reklamaciji predloži nazorno fotografijo poškodovanega izdelka ali pošiljke. Prodajalec reklamacijo uredi z dostavno službo. Po uspešno rešeni reklamaciji prodajalec kupcu pošlje nov izdelek ali pa mu vrne kupnino.

19. Prevzem artiklov, vrnjenih iz obravnave

Prevzem artiklov, vrnjenih iz obravnave garancije ali stvarne napake.

Proizvod, ki ga je kupec prodajalcu izročil v garancijsko ali drugačno obravnavo, je po zaključku obravnave kupec dolžan prevzeti. Proizvod bo kupcu vrnjen na naslov, ki ga je navedel za dostavo.

Prodajalec kupcu pošlje obvestilo o vrnitvi proizvoda iz obravnave ter ga pozove na prevzem proizvoda. Kupec je dolžan proizvod prevzeti v roku 14 dni od dneva obvestila.

Če kupec proizvoda ne prevzame v navedenem roku, se le-ta izroči v hrambo prodajalcu na naslovu njegovega skladišča: Medusa d.o.o., Štihova ulica 20, 1000 Ljubljana. Prodajalec hrani proizvod v lastnem skladišču do poteka 6 mesecev od dneva obvestila. Prodajalec ima za to obdobje pravico do povračila vseh stroškov skladiščenja (1 €/dan) ter pravico do povračila vseh za ohranitev artikla potrebnih stroškov.

Po poteku 6 mesecev od dneva obvestila lahko prodajalec proizvod proda prek spletne trgovine Medusa in doseženi znesek kupnine, po odbitku prodajnih in ostalih stroškov prodajalca, nakaže kupcu. V primeru, da je vrednost proizvoda neznatna, ga lahko prodajalec podari v dobrodelne namene in v tem primeru kupcu ni dolžan nobenega vračila. Prodajalec 15 dni pred iztekom 6-mesečnega roka hrambe kupca obvesti o nameravani prodaji oziroma o podaritvi artikla, po prodaji pa tudi o doseženi ceni in znesku stroškov ter o nakazilu preostanka kupnine na transakcijski račun kupca.

20. Varovanje osebnih podatkov

Medusa se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 in ZVOP-1.

Uporabnik se mora zavedati, da je dolžan spletnemu trgovcu posredovati svoje osebne podatke v pravilni in resnični obliki, prav tako je dolžan spletnega trgovca obvestiti o spremembi svojih podatkov. Uporabnik s sprejetjem teh pogojev potrjuje, da so osebni podatki, ki jih je navedel, pravilni. Za potrebe poslovanja spletne trgovine Medusa d.o.o. zbira naslednje osebne podatke uporabnikov:

 • identifikacijski podatki (ime in priimek, uporabniško ime in geslo ter ID za DDV, če ste pravna oseba),
 • kontaktni podatki, s pomočjo katerih lahko stopimo v stik z vami (e-naslov, telefonska številka, naslov za dostavo, naslov za račun in vaše profile na družabnih omrežjih),
 • geslo v šifrirani (enkriptirani) obliki,
 • ostale podatke, ki jih uporabnik vnese pri registraciji v spletno trgovino.

Za točnost vnesenih podatkov, ki jih je uporabnik navedel pri registraciji v spletno trgovino, ne odgovarjamo. IP-naslovi so za potrebe varnosti uporabnikov, ki uporabljajo in dostopajo v spletno trgovino.

Podjetje Medusa se zavezuje, da bodo podatki o kupcih (osebni podatki) shranjeni v posebnih bazah podatkov in se bodo uporabljali izključno za namene poslovanja s kupci in pošiljanju informativnega gradiva kupcem. Zbrani, obdelani in uporabljeni bodo zakonito, pošteno in na pregleden način. Podatki se ne bodo uporabljali za nobene druge namene in se ne bodo razkrivali tretjim osebam.

Vsi podatki so lahko iz baze na zahtevo kupcev trajno odstranjeni. Podatki so shranjeni le toliko časa, kolikor je potrebno za namene, za katere ose osebni podatki obdelujejo. Če izberete povezavo na drugo spletno stran, ste se dolžni ravnati po pravilih in pogojih, ki so podani s strani upravljavca in veljajo za njihovo spletno stran.

Spletno stran www.pureeu.com oz. katero koli vsebino preko teh strani uporabljate na lastno odgovornost. Jamstva so izključena do obsega, ki ga dovoljuje Zakon, in ne obstajajo nobena druga. Medusa d.o.o. in njeni zaposleni ne bodo odgovorni za posebno, posredno, posledično ali naključno škodo, ki bi izvirala iz vaše uporabe naše spletne strani in nezmožnosti uporabe.

 Več o varovanju osebnih podatkov najdete tukaj (Politika varstva osebnih podatkov)

21. Komunikacija

Medusa bo z uporabnikom stopila v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje, in v skladu z določili ZEKom-1.

Oglasna elektronska sporočila Pure Innovation bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj Pure Innovation bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne, prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih,
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo Pure Innovation izrecno spoštoval.

Oglasna sporočila Pure Innovation bodo jasno razvidna in jasno ločena od iger in tekmovanj.

22. Varnost

Medusa uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Medusa v te namene uporablja 128-bitni certifikat SSL, ki ga je izdala za to pooblaščena organizacija.

23. Pritožbe in spori

Medusa posluje skladno z veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec lahko obrne na Pure Innovatio na telefonsko številko 031 455 100 ali pa po elektronski pošti na info@pureeu.com. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@pureeu.com. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Medusa se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da kupec ne sproži spora pred sodiščem. Zato si Medusa prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

23a. Izvensodno reševanje potrošniških sporov

Če spora ni možno rešiti z dogovorom, je za reševanje pristojno stvarno sodišče v kraju, kjer ima sedež prodajalec. Medusa ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, skladno z zakonskimi normativi.

Medusa, ki kot ponudnik proizvodov in storitev omogoča spletno trgovino na območju RS, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom tukaj.

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=SL

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

24. Omejitev odgovornosti

Medusa se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti pravilnost in ažurnost podatkov, ki so objavljeni na njenih spletnih straneh. Kljub temu pa se lahko cene proizvodov, rok dobave in lastnosti proizvodov spremenijo tako hitro, da Medusi ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V tem primeru bo Medusa kupca obvestila o spremembah in mu omogočila zamenjavo naročenega proizvoda ali odstop od pogodbe.

Medusa ne odgovarja za vsebino mnenj o proizvodih in storitvah, ki jih napišejo obiskovalci spletne strani. Medusa mnenja pred objavo pregleda in zavrne tista, ki so neprimerna, žaljiva, zavajajoča in vsebujejo očitne neresnice. Medusa ne odgovarja za informacije v mnenjih in se omejuje od kakršne koli odgovornosti, ki izvira iz podanih informacij v mnenjih.

Medusa ima možnost odstopa od pogodbe le, če se ugotovi očitna napaka (46. člen OZ). Kot očitna napaka se šteje napaka v bistvenih lastnostih proizvoda in vse zmote, ki se po namenu strank štejejo za odločilne in jih Medusa v primeru vednosti ne bi potrdila oziroma sklenila pogodbe. Vključene so tudi očitne napake v ceni. 

25. Ocene, mnenja in priporočila

Mnenja, ocene in priporočila, ki jih kupci napišejo, so namenjeni skupnosti vseh uporabnikov spletne trgovine in del funkcionalnosti spletne trgovine.

Medusa omogoča, da lahko mnenje napiše kateri koli uporabnik spletne trgovine, pred dokončno objavo pa jih Medusa pregleda. Medusa ne bo objavila mnenj oziroma prispevkov, ki so kakor koli žaljivi, neprimerni ali po oceni Meduse ne nudijo koristi drugim uporabnikom in obiskovalcem.

Uporabnik se strinja s pogoji uporabe z oddajo komentarja ali mnenja. Medusi dovoljuje objavo dela ali celotnega teksta v vseh elektronskih in drugih medijih. Medusa ima pravico vsebino mnenja ali komentarja uporabljati časovno neomejeno in za kateri koli namen, ki je v poslovnem interesu Meduse, vključno z objavo v oglasih ali drugih marketinških komunikacijah. Avtor mnenja hkrati izjavlja in zagotavlja, da je lastnik materialnih in moralnih avtorskih pravic za napisana mnenja in komentarje ter da te pravice neizključno in časovno neomejeno prenaša na Meduso.

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z njihovo uporabo. Več: Politika zasebnosti